De praktijk

De therapeut

Mijn naam is Amy Hoogendoorn. Als psychotherapeut help ik je om jezelf beter te leren kennen en te begrijpen. Dit door samen en vanuit verbinding gevoelens en gedachten te onderzoeken, deze toe te leren laten en te leren dragen.

Op deze manier ontstaat er ruimte om vaak lang bestaande patronen te doorbreken en te ontdekken wat je kan en wil. Als therapeut ondersteun en begeleid ik dit proces, maar als cliënt ga je zelf actief aan de slag en ontdekt je wat er mogelijk is. Door zelf actief een bijdrage te mogen leveren aan je gezondheid, kan je de regie weer in handen nemen.

Als therapeut geloof ik in de wisselwerking tussen lichaam en geest en het belang van een gezonde leefstijl op het psychisch welzijn. Binnen de behandeling zal ik dan ook aandacht hebben voor de  omgeving, de mogelijkheden tot mentale en lichamelijke ontspanning en beweging. Door de verbinding te maken met lichamelijke en geestelijke gezondheid zal de behandeling winnen aan diepgang en kan er gewerkt worden aan blijvende verandering. 

Opleiding en werkervaring

In 2004 heb ik mijn opleiding Klinische psychologie aan de Radboud Universiteit afgerond en heb ik ruim 12 jaar in de forensische psychiatrie gewerkt. Na het afronden van de opleiding tot GZ-psycholoog en psychotherapeut heb ik een aantal jaar in de ambulante verslavingszorg gewerkt. De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest binnen een kleinere ggz-instelling met een grote diversiteit aan klachten. Daar heb ik met name gemerkt dat de kleinschaligheid voor mij bijdraagt aan een prettige werksfeer en het kunnen werken vanuit het hart met een gedeelde visie op geestelijke gezondheidszorg.

De laatste jaren ben ik mij naast het vak als psychotherapeut ook verder gaan ontwikkelen op het gebied van leefstijl, waaronder de kracht van ademhaling op ons mentale en fysieke welzijn en het belang van voeding, ontspanning, verbinding en beweging. Zo kan onder andere het werken met de ademhaling een belangrijke bijdrage leveren in de behandeling van onder andere depressie, angst-en spanningsklachten en trauma gerelateerde klachten.  

In mijn werkzame jaren heb ik ervaring opgedaan met verschillende problematieken, waaronder persoonlijkheidsproblematiek, AD(H)D, traumagerelateerde problematiek en angst-en stemmingsklachten. Ik ben geschoold in cliëntgerichte psychotherapie, EMDR, ACT en schematherapie.
Daarnaast ben ik gediplomeerd ademcoach, met een sterke (wetenschappelijke) kennis op het gebied van ademhaling en gezondheid.