De praktijk

De therapeut

Mijn naam is Amy Hoogendoorn. Als psychotherapeut help ik je om jezelf beter te leren kennen en te begrijpen. Samen onderzoeken we gedachten en gevoelens. Mijn rol is het creëren van een veilige zetting waar binnen je mag ontdekken en ervaren en leert te voelen wat je nodig hebt.  

Op deze manier ontstaat er ruimte om vaak lang bestaande patronen te doorbreken en te ontdekken wat je kan en wil. Als therapeut ondersteun en begeleid ik dit proces, maar als cliënt ga je zelf actief aan de slag en ontdekt je wat er mogelijk is. Door zelf actief een bijdrage te mogen leveren aan je gezondheid, kan je de regie weer in handen nemen.

Als therapeut geloof ik in de wisselwerking tussen lichaam en geest en het belang van een gezonde leefstijl op het psychisch welzijn. Binnen de behandeling zal ik dan ook aandacht hebben voor bijvoorbeeld de omgeving, de mogelijkheden tot mentale en lichamelijke ontspanning en beweging. Door de verbinding te maken met lichamelijke en geestelijke gezondheid zal de behandeling winnen aan diepgang en kan er gewerkt worden aan blijvende verandering.

Naast psychotherapie bied ik ook coaching gericht op o.a. het verminderen van gevoelens van stress en het verbeteren van het algehele energie- en vitaliteitsniveau. Hierbij kijk ik onder andere naar de manier van ademhalen, voedings-en bewegingspatronen en eventuele hormonale klachten. 

Opleiding en werkervaring

In 2004 heb ik mijn opleiding Klinische psychologie aan de Radboud Universiteit afgerond en heb ik ruim 12 jaar in de forensische psychiatrie gewerkt. Na het afronden van de opleiding tot GZ-psycholoog en psychotherapeut heb ik op verschillende werkplekken gewerkt en ervaring op mogen doen met een grote diversiteit aan klachten. De laatste jaren merkte ik echter dat ik mij steeds minder kon verhouden tot de werkwijze binnen de verschillende instellingen. Ik wilde terug naar meer rust en ruimte binnen de therapie. Deze ruimte is voor mij belangrijk is om echt contact te kunnen maken, te blijven verbinden en te groeien. Dit maakte dat ik de stap heb gezet naar een eigen praktijk op een plek waar er een gedeelde visie is op geestelijke gezondheidszorg.

De laatste jaren ben ik mij naast het vak als psychotherapeut ook verder gaan ontwikkelen op het gebied van leefstijl, waaronder de kracht van ademhaling op ons mentale en fysieke welzijn en het belang van voeding, ontspanning, verbinding en beweging. Zo kan onder andere het werken met de ademhaling een belangrijke bijdrage leveren in de behandeling van depressie, angst-en spanningsklachten en trauma gerelateerde klachten.

In mijn werkzame jaren heb ik ervaring opgedaan met verschillende problematieken, waaronder persoonlijkheidsproblematiek, AD(H)D, traumagerelateerde problematiek en angst-en stemmingsklachten. Mijn hart en mijn kracht ligt bij de cliëntgerichte psychotherapie (ook wel persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie). Aanvullend werk ik met EMDR, ACT en interventies uit de schematherapie.
Daarnaast ben ik gediplomeerd in het werken met ademhaling en heb ik een yoga docentenopleiding afgerond. Hierdoor heb ik een sterke (wetenschappelijke) kennis op het gebied van ademhaling en gezondheid.